Kromozom Analizi
Kromozom Analizi Nedir?
Kromozom Analizi, özellikle tüp bebek uygulamalarını ilk aşamasında mutlaka yapılan bir analiz yöntemidir. Tüp bebek uygulaması öncesinde embriyoların rahim içine transferi gerçekleşmeden önce 24 farklı olan tüm kromozomlar incelenir. Bu analiz yönteminde seçilmiş ve ayrıştırılmış kromozomlar değil, tüm kromozomlar analize dâhil edilir.
Analiz sırasında Safir Lab merkezimizde mikroçip teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilir. Bu analiz sayesinde inceleme yapılan embriyoların tüm kromozom haritası görülebilir. Bununla birlikte eğer geçmiş öykünüzde tespit edilmemiş kromozom bozuklukları var ise o analiz sırasında kromozom düzeyinde bulunan bozuklukta incelenen embriyolarda saptanabilir.
Birçok hasta, kromozom analizi laboratuar ortamında yapılırken örneklerin ya da embriyoların karşımasına yönelik şüphe duyar. Ancak merkezimizde böyle bir karışıklık kesinlikle söz konusu değildir. Genetik tanı metotları yapılırken ya da rutin tüp bebek kontrollerinde kromozom analizi, her aşamada son derece dikkatli ve özenli şekilde gerçekleştirilir. Dolayısıyla da merkezimizden bu sağlık hizmetini alan hastalarımız, gönül rahatlığı ile işlemlerini gerçekleştirebileceklerini belirtmek isteriz.
Üst düzey teknolojik ekipmanlarımızın olduğu laboratuar ortamlarımızda tüm bulgu ver numuneler ile tamamen uzman düzeyde güvenli şekilde gerçekleştirilir.
Kromozom analizi, tıpta yeni bir teknik olmakla birlikte son derece geliştirilmiş olan ve günümüzde tıp dünyasında tüp bebek işlemlerinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Tıptaki adı “Karyotip” olan kromozom analiz, tıp alanında kullanılan analiz yöntemlerinden birisidir.
Bu analizin yapılabilmesi için hücre bölünmesinin ikinci evresi beklenir. Hücre bölünmesinin ikinci evresi geldiğinde ise yani metafaz evresinde kromozom analiz yapılır. Yani kromozom analizi yapılması yapılabilmesi için ikinci evre yani metafaz evresi gerçekleşmiş olmalıdır.
Karyotip yani kromozom analiz konusunda akıllarda birçok soru vardır. Özellikle tüp bebek tedavisinde önemli bir analiz yöntemi olan kromozom analizi, Safir Lab merkezimizde de alanında uzman olan kişiler tarafından son sistem teknolojideki ekipmanlarımız ile güvenilir şekilde gerçekleştirilir.
Analiz için gerekli olan ana numune 2 ila 4 ml arası venöz kan numunesidir. Tüp bebek alanında yeni bir analiz yöntemi olan kromozom analizi, aynı zamanda uzman hekimin belirtiler sonrasında şüphe duyduğu konularda da tercih ettiği analiz yöntemlerinden birisidir.
Kromozom Analizi Nasıl Yapılır?
Bir laboratuar tekniği olan kromozom analiz; ileriki zamanlarda genetik hastalığa sebebiyet verebilecek kromozom anomalisinin olup olmadığını saptamak için kullanılan etkili bir analizdir. Analiz sırasında kromozomlar uzunluk, sekonder boğumu, sentromer konumu, otoradyografik ve bant özellikleri dikkate alınarak yapılır.
Sürekli düşük yapılması, kadınlarda infertilite yani kısırlık sorunu ve lösemi gibi durumlarda ilk aşamada mutlaka kromozom yani karyotip analizine başvurulur. Hastanın durum ve şartlarına göre analizler fetüsün amniyon sıvısı, kemik iliği ya da kan gibi farklı numuneler ile yapılabilir.
Kromozom analiz yapılmadan önce ilk aşamada alınan numunede bulunan hücreler Safir Lab merkezimizde güvenle ve dikkatli şekilde çoğaltılır. Bu sayede kromozomların gelişimleri belirli bir seviyede durdurularak mikroskop altında incelenebilecek uygun şartlara getirilir.
Daha sonra ise merkezimizdeki alanında uzman ve tecrübeli olan kişiler tarafından tüm veriler hem sayısal hem de yapısal açıdan incelenir.
Analiz sonucunda elde edilen tüm normal ve anormal bulgular materyal haline getirilerek sizlere sunulur. Bu analiz yöntemi aynı zamanda zeka geriliği, gelişim geriliği, doğumsal anomali, cinsiyet anomalisi ve boy kısalığı gibi durumlarda da merkezimizde yapılabilen ve kesin sonuçlar aldığımız bir yöntemdir.
Kromozom Analizi Neden Yapılır?
Gelişen tıp teknolojisinin yeni gelişmelerinden birisi olan kromozom analiz, tıp dünyasında birçok araştırmaya kesin ve net bilimsel sonuçlar sunan güçlü bir laboratuar analiz yöntemidir. Ancak bu analizden doğru ve güvenilir sonuçlar alabilmeniz için analizi yaptığınız adres son derece önemlidir. Zira en ufak bir ihmal ya da karışıklık tüm bulgular üzerinde etkili olabilir.
Safir Lab merkezimizde böyle bir karışıklık ya da ihmal kesinlikle söz konusu değildir. Merkezimizde sizden alınan numuneler, dikkatli ve özenli bir şekilde incelenerek detaylıca analiz edilir. Bu sayede de analiz hangi amaç ile yapılıyor ise o alanda doğru ve güvenilir sonuçlar elde edebilirsiniz.
Kromozom analizi, birçok nedenden ötürü anne karnındaki bebeğe dahi yapılabilen analiz yöntemidir. Analizin en çok tercih edildiği nedenler; lösemi, infertilite yani kısırlık ve nedeni bilinmeyen sürekli gerçekleşen düşüklerdir.
Ayrıca gelecekte kromozom anomali riski olup olmadığı, gelişim ve zihinsel gelişim geriliği, boy kısalığı, doğumsal anomalilerin teşhisi için birincil olarak başvurulan yöntemdir. Uygulama alanı son derece geniş, sonuçları ise dikkatli şekilde yapıldığında kesin ve bilimsel sonuçlardır.
Tüm bu nedenlere ek olarak son dönemlerde kadınlarda erken menopoza girme ve ge dönem hamile kalma gibi sorunlarda da kromozom analizine başvurulmaya başlanmıştır.
Kromozom Analizi Sonuçları Nasıl Olmalı?
Karyotip analizi olarak da bilinen kromozom analiz sonuçlarında uzman hekimler değerlerin belirli düzeylerde olmasını isterler. Analiz sonucunda elde edilen değerler beklenen değerlerin altında ya da üstünde olur ise bu gibi durumlar ne yazık ki kromozomlarda bir takım sorunlara işaret eder. Kromozom analiz sonuçlarının aşağıdaki gibi olması bireyde kromozomal sorunların olduğuna işaret eder;
- Analiz down sendromu için yapılmış ise kromozom sayısının 46 olması gerekirken 47 olması,
- Turnet sendromu söz konusu olduğunda bireyde 45 tane kromozom olması,
- Klinefelter’s sendromu söz konusu olduğunda bireyde 1 tanene fazladan x kromozomu görülmesi gibi durumlar hastada sağlık sorunlarına işaret eder.
Tüm bunlara ek olarak eğer yarıda kalan kromozomlar var ise ve bu kromozomlar arasında yer değiştirme ya da kromozomların birbirine yapışması gibi sonuçlar da elde edilebilir. Bu gibi sonuçlar da yine kişinin kromozomlarında bir sorun olduğunu işaret eder. Eğer yapılan kromozom analizinde sonuçlar bu yönde çıkmış ise o halde hastada kromozom bozukluğu teşhisi konulur.
Kromozom Analiz Endikasyonları Nelerdir?
Kromozom analiz endikasyonları doğum öncesi ve doğum sonrası yapılan kromozom analizlerine göre farklılık gösterdiğinden endikasyonlar da iki farklı şekilde ele alınır.
Doğum öncesi analiz; amniyosentez yöntemi ile yani amniyon sıvısı ile yapılan bir testtir. Doğum öncesi kromozom analiz endikasyonları şöyledir;
- 35 yaş ve üzeri olan ileri anne yaşı,
- İkili ve üçlü tarama testleri sonucunda artmış risk faktörleri,
- USG bulgularının anormal düzeyleri,
- Sürekli meydana gelen düşükler,
- Çocuk öyküsünde kromozom anomalisi endikasyonlarıdır.
Doğum sonrası kromozom analiz ise kan, cilt ya da kemik iliği numuneleri ile yapılır. Bu numuneler belirlenen endikasyonlar doğrultusunda laboratuar ortamımızda detaylı ve özenli şekilde incelenir. Doğum sonrası yapılan kromozom analiz endikasyonları ise şöyledir;
- Gelişim geriliği,
- Boy kısalığı,
- Sürekli tekrar eden gebelik sonlanması,
- Belirli olmayan genitalya,
- Doğumdan gelen dismorfik bulgular,
- Erken menopoz,
- Ailede var olan anomalili bebek geçmişi,
- Kadınlarda görülen infertilite yani kısırlık,
- Kıllanmada orantısızlık, adet görememe ve testis gelişiminde gerilik gibi gelişim gerilikleri,
- Hematolojik hastalıklar doğum sonrası kromozom analizinin en belirgin endikasyonlarıdır.
Periferik Kanda Kromozom Analiz Sonuçları Nasıl Olmalı?
Kromozom analiz alanında en çok tercih edilen analiz yöntemi periferik kanda kromozom analizidir. Adından da anlaşılabileceği gibi kan numunesi ile yapılan bilimsel bir laboratuar analiz yöntemidir. Periferik kan, kök hücreden elde edilen kan örneğidir. Bu nedenle de analizin verdiği sonuçlar son derece bilimsel ve güvenilir sonuçlardır.
Periferik kanda yapılan karyotip analizi; doğumsal anomali, gelişim geriliği, cinsiyet anomalisi, boy kısalığı ve infertilite gibi nedenlerden dolayı sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Ayrıca sürekli tekrarlayan düşükler söz konusu ise bu durumda da ane ve babalara preferik kanda kromozom analiz tavsiye edilir. Sonuçlanma süresi ortalama olarak 3 hafta yani 21 gün civarındadır. Analiz öncesinde hastanın aç ya da tok olması önemli değildir. Analiz numunesi açken ya da tokken alınabilir.
Periferik kanda kromozom analiz sonuçlarında;
46 tane olması gereken kromozom sayısının 47 olarak çıkması,
Klinefelter’s sendromunda x kromozom sayısının bir tane fazla olması,
Yarım kalan kromozomların yer değiştirmesi ya da birbirine yapışmış olması da beraberinde hastada kromozom hastalıklarının olduğuna işaret eden sonuçlardır.
Kromozom Analizi Yaptıranlar Kadınlar Kulübü
Bilim, her gün durmak bilmeyen bir gelişimin içerisindedir. Bilimde meydana gelen gelişmeler teknoloji alanında olduğu gibi tıp alanında da birçok yeniliğin kapılarını aralamıştır. Tıp dünyasında hastalıkların tanı ve teşhisi sürecinde kullanılan yöntemlerden birisi olan kromozom analiz de gelişmiş tıp dünyasının yeni nimetlerinden birisidir. Dolayısıyla da son dönemlerde birçok kromozomal hastalıkların tanısında etkili olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Son dönemlerin en çok tercih edilen ve sonuçları son derece güvenilir olan kromozom analiz, birçok kadının başvurduğu ve sonuçlarına güven sağladığı bir analizdir.
Kadınlar Kulübü üyeleri arasında da bu konuda başlık açılmış ve bu analizleri yaptırarak düşüncelerini paylaşan kadınların neredeyse hepsi sonuçların güvenilirliğinden memnu kaldığı yönünde yorumlar yapmıştır.
Gelişim geriliği, boy kısalığı, cinsiyet anomalisi gibi sorunların yanı sıra özellikler kadınların erken menopoz, sürekli tekrarlayan düşükler, kısırlık (infertilite), geç dönem hamile kalma gibi sorunlarında özellikle ilk olarak kromozom analiz yapılır.
Bu analizi yaptıran kadınların yorumu ise genellikle olumlu yorumlardır. Bulguları son derece güvenilir olan analizler sonucunda birçok sağlık sorunu hızlı şekilde teşhis edilerek tedavi sürecinin daha kolay planlanmasını sağlayan bir laboratuar analizidir.
Safir Lab merkezimizde kromozom analizler; hastanın durum ve sağlık öyküsü dikkate alınarak doğum öncesi ya da doğum sonrası olarak kan,kemik iliği, cilt ya da amniyon sıvısı numuneleri ile yapılır. Laboratuarlarımız, son teknolojik ekipmanlarımız ile oluşturulmuş donanımlı alanlardır.
Bu üsy düzey ekipmanlarımız ve alanında uzmanlarımız sayesinde sizden alınan numuneler, güvenle analiz edilerek en kısa sürede bilimsel ve yanılma payı olmayan sonuç bulguları sizlere sunulur.
Kromozom Analizi Fiyatları 2024
Kromozom analizi yaptıracak olan hastaların en çok merak ettiği konulardan birisi de analiz fiyatlarıdır. Ne yazık ki kromozom analiz fiyatları konusunda burada tek bir fiyat vermek mümkün değildir. Her laboratuar merkezinin fiyatları aynı değildir. Öncelikle her merkezin fiyat politikası farklıdır. Bu nedenle de analiz fiyatları her merkezde sizlere farklı teklifler ile sunulabilir.
Merkezlerin fiyat politikasının yanı sıra aynı zamanda fiyatlar her hastaya göre değişenlik gösterir. Kromozom analizleri farklı modellerde yapılabilir. Bu modellere göre analiz fiyatlandırmaları da değişebilir. Safir Lab olarak sizlere kromozom analizi hizmetlerini en optimum düzeylerde sizlere üst düzey teknoloji ve profesyonellikte sunuyoruz.
En doğru kromozom analizi fiyat bilgisini merkezimize gelerek daha detaylı şekilde uzmanlarımızdan alabilirsiniz. Kromozom analizi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.