Kemik Dansitometrisi
Kemik Dansitometrisi Nedir?
Kemik dansitometrisi, kemik kaybının tespit edilebilmesi için yapılmaktadır. İnsan sağlığı konusunda en önemli olan şeylerden birisi kemik gelişimidir. İnsanlarda kemik kütlesinde kayıp meydana gelmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Kemiklerin ölçümü için bu işlemi sağlık merkezimizde gerçekleştiriyoruz. Kemik kaybının önüne geçmek için bu işlemi yapmak son derece faydalıdır.
Eğer kişide kemik kaybı mevcutsa ve bu kayıp için önlem alınmazsa sorun daha ciddi bir hale gelebilir. Safir Lab sağlık merkezimizde kemik dansitometrisi yaparak X ışınları aracılığıyla tarama yaparız. Minimum düzeyde radyasyon kullanılması ile herhangi bir ciddi zarar ortaya çıkmaz. Tarama oldukça geniş kapsamlı olabilir. Yaptığımız ölçüm işlemi ile eğer bir hastalığınız varsa bunu tespit ederek tedaviye en erken şekilde başlarız.
Kemik Dansitometrisi İle İlgili Kısa Bilgi!
Çift enerjili x-ışını absorpsiyometrisi, DEXA veya DXA olarak da adlandırılan kemiğin dansitometrisi, kemik kaybını ölçmek için vücudun iç kısmının (genellikle alt (veya lomber) omurga ve kalçaların) resimlerini üretmek için çok küçük dozda iyonlaştırıcı radyasyon kullanır.
Cardiorespiratory fitness assessment improves accuracy of health predictions anavar cycle for sale Keep Kids Active, Fun Summer Fitness Tips For Parents
Bir bireyin osteoporotik kırıklar geliştirme riskini değerlendirmek için osteoporozu teşhis etmek için yaygın olarak kullanılır. DXA basit, hızlı ve müdahalesizdir. Aynı zamanda osteoporoz teşhisi için en yaygın kullanılan ve en standart yöntemdir.
Bu sınav çok az özel hazırlık gerektirir veya hiç gerektirmez. Hamile olma olasılığınız varsa veya yakın zamanda baryum muayenesi yaptırdıysanız veya BT ya da radyoizotop taraması için kontrast madde enjeksiyonu aldıysanız doktorunuza ve teknisyene söyleyin.
Takılarınızı evde bırakarak bol giysiler ile gelmeniz gerekir. Önlük giymeniz istenebilir. Sınavdan en az 24 saat önce kalsiyum takviyesi almamalısınız.
Çift enerjili x-ışını absorpsiyometrisi (DXA) veya kemiğin dansitometrisi olarak da adlandırılan kemik yoğunluğu taraması, kemik kaybını ölçmek için kullanılan gelişmiş bir x-ışını teknolojisi şeklidir.
DXA, kemik mineral yoğunluğunu (BMD) ölçmek için bugünün yerleşik standardıdır.
Bir röntgen muayenesi, doktorların tıbbi durumları teşhis etmesine ve tedavi etmesine yardımcı olur.
Vücudun içinin resimlerini üretmek için sizi küçük bir doz iyonlaştırıcı radyasyona maruz bırakır. Tıbbi görüntüleme alanında X ışınları uzun zamandır etkili bir şekilde kullanılıyor.
DXA en sık alt omurga ve kalçalarda yapılır. Çocuklarda ve bazı yetişkinlerde bazen tüm vücut taranır.
Röntgen veya ultrason kullanan periferik cihazlar bazen, çoğunlukla önkolda olmak üzere düşük kemik kütlesini taramak için kullanılır.
Bazı topluluklarda, düşük kemik kütlesini (QCT) teşhis etmek veya izlemek için özel yazılımlı bir BT taraması da kullanılabilir. Bu doğrudur ancak DXA taramasından daha az kullanılır.
Kemik Dansitometrisi Nasıl Yapılır?
Gelişen teknolojiler kapsamında ölçüm işlemleri pratik bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Kemik erimesi, kemik ağrısı ve kırığı gibi durumların tespit edilmesi için sağlık merkezimizde tarama ve ölçüm işlemleri yaparız.
Bu yönteme DEXA adı verilir. Bu yöntem oldukça yaygın bir şekilde tercih ediliyor ve kemik sağlığı için fazlasıyla yararlıdır.
Kemik dansitometrisi işleminde hastalarımız sedyeye yatay bir şekilde uzanır ve test bu şekilde yapılır. Bu işlem ile kemik kaybı yaşanmasını engellemek mümkün oluyor.
Ortalama 10 dakika sürecek olan işlemde hasta hareket etmeden hasta sabit bir şekilde durmalıdır. Ölçüm, ışın kaynağı kullanılarak yapılır. Sağlık merkezimizde gelişmiş donanımlar ve uzman sağlık personelleri ile hizmet veriyoruz.
Kırık kemik oluşumu meydana gelmeden önce osteoporozu tespit etmek amacıyla kemik ölçümü yapılır. Bu test, kemiklerinizin yoğunluğunu ve bir kemiği kırma şansınızı tahmin etmeye yardımcı olur.
NOF, osteoporozu teşhis etmek için merkezi bir DXA makinesi tarafından kalça ve omurganın kemik yoğunluğu testi yapılmasını önerir.
DXA, çift enerjili x-ışını absorpsiyometrisi anlamına gelir. Kemik yoğunluğu testi yaptırarak osteoporozunuz olup olmadığını veya kemikleriniz için endişelenmeniz gerekip gerekmediğini öğrenebilirsiniz. Bazı insanlar buna kemik kütlesi ölçüm testi de diyor.
Bu test, kemik yoğunluğunuzu ölçmek için bir makine kullanır. Kalça, omurga ve bazen diğer kemiklerdeki kemik miktarını tahmin eder. Test sonucunuz, sağlık uzmanınızın kemiklerinizi korumanıza yardımcı olacak önerilerde bulunmasına yardımcı olacaktır.
Kemik Dansitometrisi Neden Yapılır?
Kemik kayıpları, insanların yaşayabileceği sayısız sağlık sorunundan bir tanesidir. Özellikle kadınlarda 40 yaşından sonra kemik kütlesi kayıpları meydana gelebiliyor.
Yaşanana bu kemik kayıplarının ağrı ya da acı yaşanmadan tedavi edilebilmesi için kemik dansitometrisi yapılması gerekir.
Safir Lab olarak bu işlemi aynı zamanda kalsiyum eksikliği yaşanması ya da yetersiz beslenilmesi gibi durumlar için de gerçekleştiriyoruz.
Osteoproz için erken tanı koymak çok önemlidir. Bu amaçla tarama yapılması gerekebilir. Eğer kemik kırığı ya da kalça kırığı gibi bir sorununuz varsa bunun için de ölçüm yapılmasına ihtiyaç duyulabilir
. Sağlık merkezimizde bu testin yapılma nedenlerinden birisi ise kadınların erken menopoza girmesidir. Kemiklerle ilgili birçok problemin tespit ve tedavi edilmesi için ölçüm yapıyoruz.
Bunların yanı sıra eğer sağlık kontrolü yapmak isterseniz de kemik ölçümü yaptırabilirsiniz. Genel sağlık durumunu kontrol etmede önemli bir taramadır.
DXA çoğunlukla menopozdan sonra kadınları etkileyen ancak erkeklerde ve nadiren çocuklarda da bulunabilen bir durum olan osteoporozu teşhis etmek için kullanılır.
Osteoporoz, kademeli bir kemik kaybının yanı sıra, kemiklerin daha ince, daha kırılgan ve kırılma olasılığının daha yüksek olmasına neden olan yapısal değişiklikleri içerir.
DXA, osteoporoz ve kemik kaybına neden olan diğer durumlar için tedavinin etkilerini izlemede de etkilidir.
DXA testi, bir kişinin kırık geliştirme riskini de değerlendirebilir. Kırık riski yaş, vücut ağırlığı, önceki kırık öyküsü, ailede osteoporotik kırık öyküsü ve sigara içimi ve aşırı alkol tüketimi gibi yaşam tarzı sorunlarından etkilenir.
Bir hastanın tedaviye ihtiyacı olup olmadığına karar verirken bu faktörler dikkate alınır.
Aşağıdaki durumlarda kemik yoğunluğu testi şiddetle önerilir:
- Menopoz sonrası bir kadın ve östrojen almıyorsa
- Kişisel veya annede kalça kırığı veya sigara içme öyküsü varsa
- Uzun boylu veya kısa olan menopoz sonrası bir kadında
- Romatoid artrit, kronik böbrek veya karaciğer hastalığı gibi kemik kaybıyla ilişkili klinik durumları olan bir erkektir.
- Prednizon gibi kortikosteroidler, Dilantin ve belirli barbitüratlar gibi çeşitli nöbet önleyici ilaçlar veya yüksek doz tiroid replasman ilaçları dahil olmak üzere kemik kaybına neden olduğu bilinen ilaçları kullanıyorsanız
- Tip 1 (eski adıyla jüvenil veya insüline bağımlı) diyabet, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya ailede osteoporoz öyküsü varsa.
- İdrar örneklerinde aşırı kollajen şeklinde ortaya çıkan yüksek kemik döngüsüne sahiptir.
- Hipertiroidizm gibi bir tiroid rahatsızlığınız varsa
- Hiperparatiroidizm gibi bir paratiroid rahatsızlığınız varsa
- Sadece hafif bir travmadan sonra bir kırık yaşadıysanız
- Omurga kırığı veya diğer osteoporoz belirtilerine dair röntgen kanıtına sahipseniz
DXA makinesinde gerçekleştirilen vertebra kırıklarını taramak için omurganın düşük dozlu röntgen muayenesi olan Vertebral Kırık Değerlendirmesi (VFA), özellikle aşağıdaki durumlarda yaşlı hastalar için önerilebilir:
- Açıklanamayan sırt ağrısı varsa
- DXA taraması sınırda okumalar verirse.
- Omurganın DXA görüntüleri bir vertebral deformite veya kırık olduğunu düşündürürse
Kemik Dansitometrisi Nasıl Çekilir?
Kemiklerin taraması olarak açıklanabilen işlem, hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Bu işlemi yapmak için iki farklı yöntem mevcuttur.
En yaygın olarak kullanılan yönteme ise DEXA adı verilir. Taramada X ışınlarının kullanımı yapılır. Sağlık merkezimiz ortalama olarak 15 dakika içerisinde işlemi tamamlayarak ölçümü yapar.
Çekim, hareketli bir kamera kullanılarak yapılır. Bu sırada hasta, hareketsiz bir şekilde uzanır durumda olur. Kemik dansitometrisi çekiminde en az miktarda radyasyon kullanılır.
Bu sayede de güvenilir bir işlem olarak ön plana çıkar. İkinci kemik ölçüm yöntemi ise QCT’dir. QCT, bilgisayarlı tomografi aracılığıyla yapılır. Tarama öncesinde önemli bir hazırlık yapılmasına gerek duyulmaz.
Kemik Dansitometrisi Sonuçları
Hastalıkların tedavi edilebilmesi için erken tanı koyulması çok önemli oluyor. Erken tanı sayesinde tedaviler daha hızlı ve kolay bir şekilde yapılabiliyor.
Kemik hastalıklarındaki erken tedavi içinse kemik ölçümü yaygın olarak kullanılır. Kemik dansitometrisi olarak da adlandırılan bu işlemin sonuçları, uzman hekimlerimiz tarafından değerlendirilir.
Tarama sonucunda T ve Z değerleri elde edilir. Elde edilen değerler ise uzman hekimlerimiz tarafından kontrol edilir.
Değerlendirme sonrasında ise bir sağlık sorununuz olması durumunda hızlıca tedaviye başlanır. Bunun yanı sıra ölçüm sonuçları oldukça kısa bir süre içerisinde elde edilir.
Kemik yoğunluğu testi sonuçlarınız T-skorları kullanılarak raporlanır. T-skoru, kemik yoğunluğunuzun 30 yaşındaki sağlıklı bir yetişkinin kemik yoğunluğundan ne kadar yüksek veya düşük olduğunu gösterir. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, osteoporoz teşhisi için en düşük T skoruna bakar.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre:
- -1.0 veya üzeri bir T skoru normal kemik yoğunluğudur. Örnekler 0.9, 0 ve -0.9’dur.
- -1.0 ile -2,5 arasında bir T-skoru, düşük kemik yoğunluğunuz veya osteopeniye sahip olduğunuz anlamına gelir. Örnekler -1,1, -1,6 ve -2,4 T-skorlarıdır.
- -2.5 veya altındaki bir T skoru, osteoporoz tanısıdır. Örnekler -2.6, -3.3 ve -3.9 T-skorlarıdır. • Bir kişinin T skoru ne kadar düşükse, kemik yoğunluğu o kadar düşük olur. -1.0’lık bir T-puanı, 0,5’lik bir T-skorundan daha düşüktür ve -3,5’lik bir T-skoru, -3,0’lık bir T-skorundan daha düşüktür.
Kemik yoğunluğu testi sonucunuz, aynı zamanda, sizin yaşınız ve vücut ölçünüzdeki bir kişide normal olanla kemik yoğunluğunuzu karşılaştıran bir Z- skoru içerir.
Yaşlı yetişkinler arasında düşük kemik mineral yoğunluğu yaygındır, bu nedenle Z- skorları yanıltıcı olabilir.
Çoğu uzman, çocuklar, gençler, hala adet gören kadınlar ve daha genç erkekler için T-skorları yerine Z-skorları kullanılmasını önermektedir.
NOF, bu yaş gruplarında rutin kemik yoğunluğu testi önermez. Uluslararası Klinik Dansitometri Derneği’ne (ISCD) göre -2,0’ın üzerinde bir Z-skoru normaldir.
Daha genç erkeklerde, premenopozal kadınlarda ve çocuklarda osteoporoz tanısı yalnızca kemik yoğunluğu testi sonucuna dayanmamalıdır.
Düşük kemik yoğunluğuna veya osteopeniye sahip olmak, osteoporoz alacağınız anlamına gelmez. Bu, gelecekte kemik kaybederseniz osteoporoz geliştirme şansınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Osteoporozlu kişilerin kırık kemik riskini azaltmak için tedaviyi düşünmesi gerektiğini biliyor olsak da düşük kemik yoğunluğuna sahip kişilerin ne zaman tedavi edileceği her zaman net değildir.
Kemik Dansitometrisi Çekim Fiyatları 2024
Kişilerin kemik kütlesinde yaşanan kayıplar ve benzeri durumları ölçmek, tespit etmek için kemik ölçümü gerçekleştirilir. İşlemin fiyatları hastalara ve yönteme bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Bazı hastalarda daha geniş kapsamlı tarama gerekirken bazı hastalarda ise daha basit taramalara ihtiyaç duyulabiliyor. Aynı zamanda özel ve devlet sağlık kurumlarında da fiyat farklılıkları söz konusudur. Kemik kayıplarını tespit ve tedavi etmek için yapılan bu testi sağlık merkezimizde yaptırabilirsiniz. Kemik dansitometrisi çekim fiyatları 2024 için sağlık merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.